top of page
Vyhledat

Startujeme výzkum na Petřinách!

Po sídlišti Barrandov se náš pražský výzkum přesouvá na Petřiny, kde budeme opět provádět hloubkové rozhovory s místními obyvateli a také zúčastněná pozorování. V minulých dnech jsme s projektovými kolegy uskutečnili úvodní procházku, abychom se s lokalitou lépe seznámili.

Sídliště Petřiny leží v Praze 6 a rozkládá se na katastrálním území Břevnova a Veleslavína. Postaveno bylo mezi lety 1959–1965 a řadí se mezi jedno z prvních větších pražských poválečných sídlišť, která byla budována na nezastavěných plochách poblíž městského centra. Specifikem sídliště je, že nemá jasně daný centrální prostor. Charakter centra nicméně přebírá část ulice Na Petřinách (kolem hotelového domu, obchodního domu Billa až po Maříkovu ulici, kde se nachází pošta).

V panelových domech vzniklo celkem 4313 bytů (z čehož 1857 bylo družstevních) pro 13200 obyvatel. V roce 2011 zde žilo 10489 obyvatel.

Důležitými objekty z architektonického hlediska jsou Dům hotelového bydlení (1966-1969) a Ústav makromolekulární chemie akademie věd ČR (1958-1965). Hotelový dům byl navržen stejnými architekti, kteří projektovali hotelový dům Expo na sídlišti Invalidovna. Ústav navrhl známý architekt Karel Prager.

Dnes lze za nedílnou součást sídliště považovat i Areál Hvězda (1994-2000). Tento rezidenční projekt připravil Vlado Milunić, který v té době pracoval i na Tančícím domě. Areál Hvězda disponuje celkem 350 byty.


Zapomenout nesmíme ani na studentské koleje Hvězda a Větrník!


7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page